Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.Gelse épített értékei


Gelse Zala megyében, a Principális-völgyében terül el. Sarlós Boldogasszonyról elnevezett katolikus temploma műemlék jellegű, 1774-1786 között építették késő barokk stílusban. Szabadon álló, keletelt, egyhajós, poligonális szentélyzáródású templom. Tornya a nyugati homlokzatnál áll, sekrestyéje a szentély déli oldalához csatlakozik. Berendezése jellemzően a XVIII. század végéről származik. Orgonája 1867-ben készült. A templomkertben kőfeszület áll Szűz Mária, Szent János és Mária Magdolna alakjaival (1909). Az első és második világháborús emlékmű is itt kapott helyet.

Az 1977-es kiadású Zala megye műemlékei című műben is szerepel a templomról ismertetés. Akkor még állt a zsúppal fedett csonkakontyos, kémény nélküli lakóház, amit az 1979-es Zala megye műemlékeiben már nem találunk. A lakóházat a 80-as években bontották le.

Napjainkban dinamikusan fejlődő,teljes infrastruktúrával ellátott település, ahol gyógyszertár, posta, körjegyzőség ,kistérségi információs központ áll a lakosság rendelkezésére.


A település könyvtára népkönyvtárként alakult. Az első ma is érvényes leltárkönyve 1960-tól veszi számba a könyveket.
A jelenlegi épületet 1974. június 2-án vehette át a község könyvszerető lakossága, erre emlékeztet a könyvtár falán elhelyezett Petőfi-dombormű is, amely Borsos Miklós alkotása. A 2002-es évben átadásra került a 30.000.000 Ft-os beruházással megvalósított, teljesen felújított könyvtár épület, melyben már önálló zenei részleg, videó és számítógép is várja az olvasóközönséget. Az átépítés eredményeként az intézmény alapterülete jelentősen megnőtt. Eddig a hasznos alapterület 144 m2 volt. A földszinten van a szabadpolcos kölcsönzési tér (140 m2), amely kiegészül a hangzó és videótárral (18 m2). Az emeleten kapott helyet a Teleház, a Térségi Információs Központ és a konferencia terem.

A 80-as évek végén épült az új iskola, melyet több lépésben felújítottak. Megújult a földszint és az első emelet, továbbá egy második emeletet is húztak az épületre, ahol négy tantermet, egy nyelvi labort és egy informatikai szaktantermet alakítottak ki. A mozgáskorlátozottak kiszolgálására rámpákat és egy liftet építettek. Kicserélték a külső nyílászárókat, szigetelték az épületet, amelyet szintenként különböző színű vakolattal láttak el. A régi általános iskola helyén ma szépen kialakított park található.
A hajdani óvoda épülete is teljesen megújult a Szivárvány óvoda nevet viseli.


A 2007-es év a turisztikai fejlesztések jegyében telt el Gelsén. A tanuszoda és a termálfürdő megépítésével befejeződött a Gelsei Termálvölgy beruházás első üteme, és elkészült a település első igazi szálláshelye a „Hét Vezér” Ifjúsági Turistaszálló. Az elnevezés „A heten vannak, mint a gelsei ördögök” törökkori helyi mondásra, valamint a honfoglaló magyarság vezéralakjaira, és tetteik jelentőségére egyaránt utal.

A vasútállomás épülete több mint fél évszázados. Sajnos az építéséről nincs információnk, de a jelenlegi épületegyüttesről itt láthatunk képeket.

1967-ben készített fotókat Zala megye több településéről Szomor Imre fényképész. A fényképalbumban a település régi iskolájáról, a ma már csak ritkán működő művelődési házról, a bölcsőde épületéről, ahol most varroda működik és a régi buszmegállóról láthatunk képeket.

A település határában található a zsidó temető.

További érdekességeket tematikus linktárunkban találhat.

Kedves Látogatónk! Amennyiben észrevétele van a honlappal kapcsolatban, kérem, hogy az alábbi címen jelezze:
bognarcsilla(kukuc)nagykar(ponthu)
Bognár Csilla